top of page

ZEM TOSKĀNAS SAULES (05.07.2021)


Ja man tagad jautātu, kurā pasaules malā meklēt miera, harmonijas un laimes oāzi, tad nešauboties es atbildētu, ka tas viss kopā un vēl vairāk ir atrodams Toskānā. Mans pirmais randiņš ar Itāliju aizsākās 2021. gada vasarā Toskānā - starp olīvu un vīnogu dārziem, starp cipresēm un plašajiem labības laukiem, starp jūras viļņiem un vīnogu ķekariem, starp miglā tīto kalnu pakājēm un romantiskām vakariņām itāļu restorānā, lūkojoties uz saulrietā apmirdzēto Pizas torni. Te ir stāts par to Itālijas apgabalu, ko man vajadzēja satikt vispirms, lai būtu gatava iepazīt arī citas Itālijas pilsētas un vietas. Šis ceļojums manā sirdī ir ieņēmis īpašu vietu, jo beidzot atradu to sajūtu, kuru neapzināti meklēju savos ceļojumos. Tā sajūta ir sirdsmiers. Traukties pa saules pielieto Toskānu ar Fiatiņu, izslīdot cauri ārkārtīgi skaistajiem ciematiņiem, garām neskaitāmiem saulespuķu laukiem, vīna darītavām un mazām kapelām. Jau tagad manifestēju, ka reiz savā nelielajā mājiņā Toskānas laukos ik rītu raudzīšos uz savu nelielo pagalmu, kurā zaļos un smaržos saules staru apmirdzētais citronkoks. Un tā ik rītu, ik dienu, ik vakaru es piecelšos un iemigšu saules pielietajā Toskānā.


Piedzīvojiet TOSKĀNU ar auto


Pirms ceļojuma nolēmām, ka šoreiz nomāsim auto, lai izbaudītu Toskānas plašumu šarmanto brīvību. Nolemts-darīts! Pirms lidojuma internetā rezervējām automašīnu, kas ceļojumu padarīja ļoti ērtu. Ierodoties Pizas lidostā, uzreiz saņēmām mūsu automašīnu un pirms lidojuma uz Rīgu, lidostā to arī atgriezām. Autonoma atradās blakus lidostai, kur mūs nogādāja transfērs. Pie auto saņemšanas bija divas opcijas: samaksāt pilno apdrošināšanu, kas ievērojami sadārdzina auto nomai atvēlēto budžetu vai arī otrs variants, kad uz bankas norēķinu kartes tiek "iesaldēti" 700 eiro, ar kuriem Tu nedrīksti rīkoties un pie auto atgriešanas, protams, ja viss ir kārtībā, naudas līdzekļi tiek atbloķēti. Ja gadījumā auto ir radušies bojājumi, tad naudas līdzekļi bojājumu novēršanai tiek ieturēti no iesaldētajiem līdzekļiem. Mēs izvēlējāmies samaksāt pilno apdrošināšanu, jo svešā valstī nejūtamies tik droši, kā arī rēķināmies ar nestandarta situācijām, jo notiekošo uz ceļiem mēs nevaram ietekmēt un paredzēt. Mūsu nomas auto bija itāļu modelis Fiat, kas ir mazs, ērts un piemēros šaurajiem kalnu ceļiem. Iesaku rūpīgi pārskatīt un laicīgi izplānot maršrutu, pirms došanās uz kādu no ieplānotajiem apskates objektiem. Ir opcija braukt gan pa maksas, gan bezmaksas ceļiem. Mēs izvēlējāmies tikai bezmaksas ceļus, jo braucot pa tiem, var sajust un izbaudīt Toskānas plašos laukus un skaistos dabas skatus. Otrais un svarīgākais, ko vajadzētu rūpīgi izpētīt, ir ZTL zonas (Zona Traffico Limitato). Šī zona ir paredzēta, lai ierobežotu auto satiksmi pilsētu vēsturiskajos centros. Ja iebrauksiet šajā zonā, tad soda nauda varētu būt ļoti liela summa, sākot no 400 eiro - 1000 eiro un vairāk. Vairums tūristu nav informēti par šo "pārsteigumu", un arī ne visās auto nomās to izskaidro. Zīmes informatīvais raksturs jau pats par sevi norāda par aizliegumu, bet pilsētas satiksmē vairs nav tik viegli nomainīt braukšanas virzienu un gribot negribot iebrauksiet aizliegtajā zonā, kurā fotoradars Jūs automātiski nofiksēs un vēlāk saņemsiet sodu. Arī mums bija aizdomas, ka pirmajā dienā iebraucām šajā zonā, bet vēlāk uzmanīgi papētot, tomēr izlaipojām gar pašu tās robežu. Šoreiz noveicās! Pēc šī atgadījuma, turpmāko ceļojuma laiku bijām ļoti uzmanīgi un vienmēr rūpīgi izpētījām savu maršrutu. Braukšanai izmantojām aplikācijas Google Maps un Waze. Auto padarīja mūsu ceļojumu ērtāku, jo bijām neatkarīgi, arī degvielas patēriņa ziņā mūsu nomātais auto bija ekonomisks, kā arī varējām doties ārpus pilsētas uz vietējo iedzīvotāju pārtikas iepirkšanās centriem, kuros ir ne tikai izdevīgākas cenas, bet arī plaša ēdienu izvēle.

Links, ko izmantojām auto nomai: https://www.doyouitaly.com/index.htm


PIZA

Šis bija mūsu galamērķis, kurā var ērti nokļūt ar airBaltic tiešajiem avio reisiem. Pizā rezervējām arī viesnīcu visām ceļojuma dienām un ar auto apceļojām Toskānas apgabalu. Lidosta atradās vien 10 minūšu attālumā no mūsu izvēlētās viesnīcas. Piza ir neliela, tādēļ tās iepazīšanai pilnībā pietiks ar vienu vakaru. Man ļoti patika vecpilsēta, Pizas tornis (var uzbraukt arī augšā), katedrāle, baptistērijs. Pizas torņa apmeklējumu ieplānojām saulrieta laikā un labāku mirkli, kurā baudīt šo arhitektūras brīnumu būtu grūti iztēloties. Noteikti iesaku nobaudīt kādu itāļu ēdienu vietējā restorānā. Man ir grūti ieteikt konkrētu vietu, jo visas izskatījās tik omulīgas un ēdienu izvēles ziņā bagātīgas. Manuprāt, ar ēdienu nošaut greizi nevar, bet vienmēr var uzmest aci arī "tripadvisor" ceļotāju ieteikumiem. Iesaku apmeklēt arī Pizas pludmali vakarā- aperatīvu laikā, patiešām skaisti. Dienu pie jūras es gluži Pizas pludmalē neplānotu, jo tā ir akmeņaina un es esmu smilšaino pludmaļu cienītāja, bet pastaiga pa promenādi ir to vērta, pa ceļam uz to, baudot plašo saulespuķu lauku burvību.


FLORENCE

No Pizas uz Florenci (Firenze) ātri un ērti iespējams nokļūt ar vilcienu. Biļetes cena vienā virzienā ir 9 eiro un brauciens ilgst aptuveni 1 stundu. Šoreiz izmantojām vilcienu arī mēs, jo pilsēta ir liela (daudz ZTL zonu) un ar auto būtu sarežģīti tik lielā pilsētā neapjukt. Noteikti nepalaidiet garām Florences apmeklējumu, veltot apskatei vismaz dienu. Vai esat dzirdējuši par Stendāla sindromu? Florence atklās šo mazo noslēpumu. Pavadīto dienu Florencē es raksturotu kā tveicīgu jūlija trešdienu, kur acu skatiens slīd no vienas katedrāles uz otru, aplūkojot diženās vēsturiskajās celtnes, arhitektūras pērles un Florences mākslu. Florence, Tu biji neaizmirstama! Te būs 9 apskates objekti, ko skatīt, esot Florencē: 1) Santa Maria del Fiore katedrāle un Piazza Duomo 2) Battistero di San Giovanni (Baptistery of St. John) 3) Piazzale Michelangiolo 4) Uffizi pils un galerija 5) Piazza della Signoria un Loggia dei Lanzi 6) Santa Croce 7) Ponte Vecchio 8) Palazzo Pitti (Pitti pils) un Boboli dārzi 9) Mercato Centrale: Florences pārtikas tirgus


Ceļojot pa Toskānu, ir vērts iegriezties šajos ciematiņos:


Uz šiem ciematiem vajadzētu ieplānot braucienu ar auto, lai sajustu īsto Toskānas burvību, traucoties gar plašajiem labības laukiem un vīnogulājiem. Šos ciematiņus es varētu raksturot 3 vārdos- miers, harmonija un skaistums. Ja ir iespēja, tad iebrauciet kādā vīna darītavā, lai izbaudītu īsto Toskānas noskaņu. No vīniem rekomendēju "Brunello di Montalcino."




  • Volterra (66 km attālumā no Pizas jeb 1 stundas braucienā ar auto)

  • San Gimignano

  • Marina Cecina (56 km attālumā no Pizas jeb 1 stundas brauciens ar auto). Pilsēta gan nav sena, vairāk kā kūrorts. Atrodas pie jūras un pilsētai piekļaujas fantastisks, smaržīgs pīniju mežs, kas izvietojies līdz pat jūras krastam. Kā jau Toskānā- visapkārt ļoti daudz ko redzēt un piedzīvot.

  • San Miniato

  • Luka (19 km attālumā no Pizas)- šī bija pirmā vieta, kur devāmies pa taisno no lidostas. Jau pirmajā stundā iemīlējos pilsētas atmosfērā.

  • Montecatini Terme

  • Cinque Terre- unikāla un apskates vērta vieta, kurā atrodas daudz mazi ciematiņi. Tās apmeklējums bija ieplānots, bet laika trūkuma dēļ mums neizdevās apceļot, tāpēc labprāt turp dotos kādā citā reizē. Uz šejieni ātri, ērti un arī lēti no Pizas dzelzceļa stacijas var nokļūt ar vilcienu līdz La Spezia Centrale stacijai. Cena ir 7,90 eiro vienā virzienā un brauciens ilgs aptuveni 1 stundu. Tālāk no La Spezia Centrale var ērti nokļūt uz Cinque Terre. Lieliska vilcienu satiksme starp miestiņiem. Tālāk vajadzētu saprast, vai ir vēlme doties uz visiem ciematiņiem, vai arī vēlaties izstaigāt tikai vienu vai divus. Pasakaini skaista vieta, ko internetā ievietotās ceļotāju bildes man ir apstiprinājušas.



Pēdējā diena Toskānā

Šo dienu es sauktu par spontāno piedzīvojumu dienu. Ķerot Itālijas ceļojuma pēdējos saules starus smilšainajā Tirēnu jūras pludmalē, nolēmām pēc pludmales doties lūkot kalnus. Visās ceļojuma dienās pie apvāršņa raudzījāmies uz skaistajām kalnu virsotnēm, tad tā pavisam neplānoti iesēdāmies mazajā Fiatiņā un devāmies pretī kalnu burvības izaicinājumam, izmantojot Google maps navigāciju. Braucām tik ilgi, cik vien augstu varējām ar auto uzbraukt. Bija interesanti raudzīties, kā vietējie iedzīvotāji dzīvo kalnos, uztur mazos restorānus, audzē rozmarīnu, vīnogu dārzus un nesteidzīgā laika ritējumā bauda dzīvi. Mums ļoti patika piedzīvot šī ceļojuma pēdējo lappusi- ar prātu, sirdi un emocijām. Šķita , ka kalnos esam divatā, bet tomēr nē, ik pa laikam redzējām sporta entuziastus un riteņbraucējus. Uzkāpām apkārtnes augstākajā skatu punktā, klintī "Rocca Della Verruca." Skaistums! Vilinājums! Burvība! Viss kopā - saulainās Itālijas emociju kripatiņas, kas sasildīs drēgnajos rudens vakaros. Toskānas ceļojuma pēdējo dienu izgaršojām vakariņās kādā Pizas ģimenes restorānā ar gardu pastu, itāļu sarkanvīnu un nacionālo desertu "Panna cotta". Nākamajā rītā devāmies uz mazo Pizas lidostu, atdevām nomā uzticamo Fiatiņu, kas mūs nepievīla un prātojām par Toskānas skaistumu un Rocca Della Verruca burvību. Manā Instagram profila "stories" jeb "stāstu" sadaļā atradīsiet mūsu ceļojuma skaistākos mirkļus ar ieteikumiem, kuri varbūt kādreiz arī Jums būs noderīgi.






Instagram mani atradīsi: @madara.nogda








Recent Posts

See All

コメント


bottom of page