top of page

MALAGA - ANDALŪZIJA - GRANADA (2022-2023)


Dēvējiet to par sakritību vai Costa del Sol (Saulainā krasta) sindromu, bet gada laikā Malagas pusē esmu jau trešo reizi! Beidzot manā blogā stāsts par Andalūzijas sirdi ir izpelnījies atsevišķu ierakstu! Pirmais randiņš – nejauša tikšanās. Ja sekojāt līdzi manam Tenerifes ceļojumam, tad Malaga bija šī piedzīvojuma turpinājums, jo zvaigznēs bija ierakstīts, ka neiekāpšu lidmašīnā “Barselona-Rīga” un nopirkšu jaunas lidojuma biļetes uz Malagu. Vien pirms nieka 5 stundām man nebija ne jausmas, ka šovakar nakšņosim Spānijas dienvidos - Malagā. Viss notika kā paātrinājumā –neplānotais lidojums un esam jau Malagas lidostā. Bija janvāra vidus un sirdī tik silti un saulaini, Malaga sagaidīja ar maigu dienvidu glāstu un māju sajūtu. Dzīve ir vienkārša. Tajā viss notiek tev, bet ne ar tevi. Viss notiek tieši vajadzīgajā brīdī – ne agrāk un ne vēlāk. Neskatoties uz to, ka nākamajā rītā jau plānots lidojums uz Rīgu un ķermenis pēc 2 negulētām naktīm sauca pēc miega, vakariņās nobaudījām “crepes” jeb plānās pankūkas ar dubulto šokolādes devu un tikai pēc tam devāmies uz apartamentiem. Bet pēc dažām stundām jau esam ceļā atkal uz lidostu, lai atgrieztos mājās no Tenerifes caur Malagu.


Otrais randiņš – atkalredzēšanās prieks. Pēc 2 nedēļām jau atkal esmu lidmašīnā, kas tiešā reisā lido uz Malagu. Lidojuma biļetes vienai personai (turp-atpakaļ) izmaksāja 60 eiro un lidojām ar aviokompāniju Ryanair, kura piedāvāja tiešos reisus no Rīgas lidostas. Šis bija sen izplānots ceļojums, tāpēc biju gatava Malagai un tās saulainajam krastam un tas bija saulains un priecīgs ceļojums, kad iepazinām Malagu vēl labāk un māju sajūta arī bija klātesoša.


Trešais randiņš jeb aklais randiņš. Kad kūleni apmeta vēl viens gads, tad 2023. gada februārī, pateicoties sievietei, kura dēvē sevi par orķestri, kas neapšaubāmi tā arī ir, jo Marika ir īsta ceļošanas dīva, kura Andalūzijas reģionu krustu šķērsu izbraukājusi, neplānoti lidoju uz Malagu, nezinot, kas mani tur sagaida. Par sevi iesmeju, ka no visām trim reizēm Malagā, viena ir bijusi plānota. Marika man deva iespēju pavadīt neaizmirstamas brīvdienas Malagas pusē, iepazīt fantastiskus cilvēkus, smelties iedvesmu baltajos Andalūzijas ciematos un palūkot, kā spāņi svin mīlestības svētkus, jo tā nu ir sanācis, ka Malagā baudījām Valentīna dienu. Šoreiz Marika plānoja un organizēja ceļojumu, kurā bija padomāts pilnīgi par visu - izdevīgas lokācijas, apskates objekti, pieredzes stāsti, gards ēdiens un lieliska kompānija. Marika dara savu darbu ar degsmi, lielu entuziasmu un sirsnību. Uzreiz sajutu, ka cilvēks mīl to, ko viņš dara. Marika Andalūzijas reģionā ir bijusi neskaitāmas reizes, viņai Malagā ir daudz draugu un paziņu, lieliski vada auto, prot spāņu valodu kā arī aizvedīs tevi uz lokācijām, kas pārsniedz jebkāda veida ekspektācijas. Marika ir mana Malagas feja un paldies viņai par to! Novēlu ikvienam no Jums būt labam pret sevi un reizi pa reizei sevi iepriecināt ar kādu piedzīvojumu vai ceļojumu! Turpinājumā būs spilgtākie Andalūzijas iespaidi un dažādi praktiski ieteikumi, lai varam kopā izbaudīt Saulainā karsta vilinājumu un skaistākās pērles.



Lidojuma biļetes: reisus kombinēju pati, izvēloties Ryainair avikompāniju,

Rīga – Oslo (10 eiro); Oslo – Malaga (40 eiro); Malaga- Rīga (70 eiro), kas kopā man izmaksāja aptuveni 120 eiro.



MALAGA


Ziemas mēnešos varēsiet izbaudīt kārtīgu Latvijas pavasari, bet no marta beigām/aprīļa sākuma jau iegūsiet šokolādes brūnu iedegumu pludmalē. Apskates objekti, kuri Malagā noteikti ir jāredz, lai apgalvotu, ka esi tur bijis. Pilsētas apskatei ar vienu dienu noteikti būs gana, jo galvenie apskates objekti ir lokalizējušies vienuviet- centra rajonā.






📍Cietoksnis (Alcazaba)- ieejas maksa 2,50 eiro

📍Pilsdrupas (Gibralfaro castle)- kalnā, no kura paverās skats uz pilsētu no augšas

📍Malagas vecpilsēta (gājēju iela)

📍Malagas katedrāle

📍Romas teātris

📍Ostas rajons (īpaši saulrieta laikā)

📍Atarazanas tirgus (no 8:00-14:00)

📍Pilsētas parks (bezmaksas)- īsts botāniskais dārzs, kas veltīts Malagas iedzīvotājiem

📍Malagas pludmale un promenāde. Doties pastaigā pa promenādi arī uz otru pusi jeb Malagas lidostas pusi, kur būs Huelin tirgus (Mercado de Huelin- tirgus vairāk “vietējo” stilā)

📍MIMMA interaktīvais mūzikas muzejs

📍Pikaso muzejs

📍Ieplānot aiziet arī uz Flamenko (piemēram, El Gallo Ronco, kur notiek flamenko koncerti)




RESTORĀNI:

🍫Cake time/kafijas pauze “La Bella Julieta”

🍫La tarta (iespējams gardākās kūkas, kas līdz šim baudītas)

📍Buenavista

📍Pez Lola (lieliskas tapas īpaši ar jūras veltēm)

📍Avokate (brokastu vieta)

Līdzīgs dzēriens sangrijai ir “tinto de verano”

Noteikti ieplānojiet nobaudīt “churros”, kas mērcēti šokolādē/kakao.



EL CAMINITO DEL REY


Takas garums: ~8 km

Aptuvenais laiks, ko pavadīsiet ceļā: 3-5 h

Ir iespēja taku iziet individuāli vai kopā ar gidu. Mēs neizvēlējāmies gidu un nenožēlojām. Taku izgājām savā tempā, bet ja vēlies paralēli informatīvu saturu tvert, tad iesaku izvēlēties gidu. Man pietika ar dabas skaistumu un lieliskajiem skatiem. Februāra mēnesis ir vēju laiks un var gadīties, ka taka tiek slēgta, jo šādos laikapstākļos būtu bīstami to iet.

Nokļūšana: ar auto vai vilcienu (stacija: El Chorro). No vilciena stacijas uz taku iet “shuttle bus” vienu reizi 30 min laikā. Turpat pie vilcienu stacijas ir arī jauks restorāns (viesnīca), kurā baudīt ēdienus un dzērienus.

Biļetes uz taku noteikti pērciet jau laicīgi internetā šeit:

https://www.caminitodelrey.info/en/tickets/buy

Citādi var gadīties, ka biļetes būs izpirktas, ja darīsiet to pēdējā brīdī, jo taka ir ļoti pieprasīts apskates objekts. Biļetes cena bez gida ir 10 eiro.

PS - padomājiet par uzkodām, lai varat kādā vietā piesēst, nedaudz atvilkt eplu un uztaisīt pikniku. Brīdinu, ka bildes pat ne uz pusi neparāda to, cik skaista ir šī vieta.💚






RONDA


Ronda atrodas aptuveni 100 kilometru attālumā no Malagas kalnainā apvidū, apmēram 750 metrus virs jūras līmeņa. Ronda senos laikos bija grūti pieejama, jo atrodas uz augstas klints un pilsētu divās daļās sadala ap 100 metrus dziļa aiza. Pār aizu ir uzbūvēts iespaidīgākais apskates objekts- tilts Puente Nuevo, kas kļuvis par pilsētas simbolu. Rondā atrodas vēsturiska vēršu cīņu arēna, tādēļ tieši šeit visi tiek aicināti nobaudīt slaveno ēdienu “vērša asti.” Ja izlemsiet uz Rondu doties ar sabiedrisko transportu, tad ceļā jāpavada aptuveni 2 stundas vienā virzienā. Ērta ir vilcienu satiksme, ko izmantojām arī mēs. Ronda ir ļoti skaista un ja reiz esat Malagas pusē, tad šī ir “must see” pilsēta. Mums paveicās ar laikapstākļiem, jo tā bija ļoti silta un saulaina diena. Malagā ap 25 grādiem un Rondā 22 grādi, kas ziemas periodā kalnu apgabalos ir retums. Ieturēt maltīti restorānā: Meson El Sacristan. Mans vērtējums: 10/10. Viena no gardākajām paeljām, ko esmu ēdusi. Brīvie galdiņi ļoti ātri aizpildās, īpaši, ja nāksiet pusdienlaikā. Paldies jāsaka manai draudzenei Elisai par tik baudāmu garšu pieredzi. Rondas apskati iesaku apvienot uz pāris desmit kilometru attālo Setenil de Las Bodegas.




ESTAPONA


Mēs apvienojām Rondu ar Estaponas apskati. Laiks ceļā ar sabiedrisko transportu mums aizņēma 2,5 stundas. Ar auto būtu 1 stunda. Lai gan Andalūzijā sabiedriskais transports ir ērts un pieejams (vilcieni, autobusi), tomēr ar auto paspēsiet daudz vairāk apskatīt un ērtāka pārvietošanās. Tāpat serpentīni nav tik biedējoši. Estapona atrodas 91 km attālumā no Malagas. Estapona ir viena no skaistākajām Andalūzijas pilsētām, ko iekārojuši daudzi tūristi. Baltā krāsa mijas kopā ar zilajiem krāsu toņiem, ziediem un viss kopā veido bagātīgu krāsu buķeti. Estapona ir Andalūzijas sirdspuksti- romantiska un katra ieliņa sev ir piešķīrusi unikālu krāsu gammu un raksturu. Lai gan Estaponā piedzīvojām neaizmirstamu saulrietu, bet jau tagad iztēlojos, cik skaisti tā mirdzētu rīta gaismā.



MIJAS


Nav šaubu, ka Mijas ir viens no iespaidīgākajiem baltajiem ciematiem Malagas apkārtnē. No tās akmeņlauztuvēm tika iegūts marmors, lai dekorētu Malagas katedrāli, kā arī šeit atrodas viena no lielākajām britu emigrantu kolonijām Andalūzijā. Piestājām kādā jaukā un omulīgā kafejnīcā, lai nobaudītu rīta kafiju. Noteikti iesaku baudīt kafiju kādā no viņu autentiskajām kafejnīcām, nevis piemēram “Starbucks”. Man kā kārtīgai kafijas mīļotājai bija tieši laikā, bet te es sapratu, ka Spānijā Kapučino dzēriens nebūt nebūs tas pats, kas Kapučino Latvijā. Man atnesa ar putukrējuma cepurīti. Par vārdu “latte” vispār aizmirstiet, jo vienkāršāk pateiksiet, jo varēsiet baudīt patiesi labu kafiju (melnu vai ar pienu). Tāpat mazajos miestiņos sastapsiet reti tādus viesmīļus, kas pārvalda angļu valodu. Tāpēc vēlreiz esmu pateicīga par to, ka manas ceļabiedrenes ir Rēzija un Marika, kuras labi pārvalda spāņu valodu. Mijas man palika atmiņā ar ēzelīšiem, kuri ir pilsētas simbols, nu tūristu pieprasīta aktivitāte. Vēsturiski ēzelīšu izmantoja preču pārvadāšanā, tirdzniecības un saimniecības nolūkos. Mums bija privilēģija būs šeit rīta pusē, kad ieliņas ir tukšākas, mirdzēja saulīte un sajutām pilsētas romantiskās vēsmas.





MARBELLA


Ar auto tālāk devāmies uz kolorīto Marbellu, kas ir 30 min brauciena attālumā no Mijām. Pilsēta atrodas Vidusjūras krastā un tā ir ļoti iemīļota krievu tautības cilvēkiem, kuri tās apkaimē uzcēluši savas villas. Marbella man palikusi atmiņā ar iespaidīgajiem apelsīnu kokiem, krāšņajām ielām, dekorācijām un mežonīgi daudz “Instagram spotiem”, kas tavām bildēm neliks vilties. Tūristu iecienīta un iemīļota, jo tuvumā ir arī palmu ieskautā promenāde, kas ved gar jūras krastu. Piestājam arī kādā restorānā, kur baudījām spāņu “tapas” jeb tradicionālās uzkodas. Ir pieejami tik daudz veidi, sākot no dažāda veida maizītēm, kartupelīšiem, jūras veltēm, cūku vaigiem un fritētām zivtiņām, kas ir dikti gardas. Intereses pēc pasūtījām “krievu salātus”, ko mūsu pusē dēvē par rasolu. Šīs tapas bija izcili gardas, jo “krievu salāti” bija nevis ar desu/ gaļu, bet tunci. Tāpat piebildīšu, ka izvēloties tapas un dalot tās ar ceļabiedriem, būs lētāk nekā, ja ņemsiet katrs savu pamatēdienu. Samaksāju par savu daļu 12 eiro, kas iekļāva arī dzērienu un biju kārtīgi paēdusi.






MONDA


Vien niekā 25 minūšu attālumā no Marbellas ar auto jau esam Mondā. Marika ir lieliski izplānojusi maršrutu un ir tik fantastiska sajūta ļauties. Mondā valda miers un klusums, reti var sastapt kādu tūristu, vairāk redzēsiet vietējos spāņus, kas bauda “siestu” autentiskajās kafejnīcās. Tāpat pilsētā atrodas viena no vecākajām veļas mazgātuvēm, kur cilvēki devās ūdens baseinos mazgāt savu veļu. Šobrīd tas kalpo vienīgi kā vēsturisks apskates objekts. Pamanījām kalnu, kurā mums noteikti vajadzēja uzkāpt un tā bija varena ideja, jo tās pakājē atrodas skaista pils ar leģendu. Nolēmām baudīt kafiju ar burvīgu panorāmas skatu uz baltajām jumtu korēm un saulē apmirdzētajiem kalniem. Ja vēlaties mieru un fenomenālu skatu no savas balkona terases, tad saglabājiet šo viesnīcu Hotel Castillo de Monda. Pēc pēcpusdienas kafijas tases devāmies uz jumta terasi baudīt skatus un braucot jau ārā no Mondas, piestājām kādā vietā, no kuras pavērās skats un balto pilsētiņu. Saulrieta laiks tuvojās straujiem soļiem un esam tik iedvesmotas no dienas laikā piedzīvotā.



OJEN


Pēc 16 minūtēm esam mūsu pēdējā baltajā ciematiņā. Ieliņas ir kalnainas un klusas. Ja Mijas un Marbella šķiet čalo no tūristu enerģijas, tad šajos ciematos vairāk ir jūtams miers. Ja jautāsiet, uz kuriem ciematiem tieši doties, tad konkrētu atbildi gan nesaņemsiet. Lai gan katrs no tiem pieskaitāms pie Andalūzijas baltajiem ciematiem, tie krasi atšķiras ar savu veidolu. Es iesaku doties uz pilnīgi visiem minētajiem ciematiem. Ojen ir kalnaina un nedaudz pakāpjot augstāk, esam nonākušas pie alas, no kuras paveras lielisks skats uz pilsētu. Bildes iemūžinātas, viens no skaistākajiem punktiem apskatīts un iedvesmotas dodamies uz auto, lai vēl noķertu pludmalē "Cabopino" Spānijas saulrietu. Pludmalē ir vējains, bet saulriets neaizmirstams. Arī šī diena man paliks atmiņā kā neaizmirstama iepazīšanās ar Rēziju, kura jau vairāk kā gadu dzīvo Malagā un organizē interesantas tūres pa pilsētu. Jau minēju, ka Marika ir mana Malagas feja, bez kuras es šo visu nepiedzīvotu. Katram mirklim ir mūžības uguntiņa, ko mana sirds sauc un pamana arī līdzīgas sirdis, kas apkārt dzīvo.


Rēzijas Instagram: @manamalaga





GRANADA


Līdz ar Granadas pieredzi man komplektā nāk fantastiska satikšanās ar Baibu, kura ir Profesionāla fotogrāfe. Un nē, Jūs nepārskatījāties, jo vārdu “profesionāla” apzināti izcēlu ar lielo burtu, redzot uzņemto bilžu dzīvo skaistumu. Ar Baibu esam pazīstamas vien dažas dienas, bet sajūta, ka jau gadiem ilgi, jo mēs ātri noķērām to vilni un dažu dienu laikā tika pārrunāta visa dzīve. Es novēlu ikkatrai no Jums izbaudīt foto pieredzi kopā ar Baibu, jo tā nav tikai pieredze, tas ir vesels stāsts un ceļojums, ko piedzīvot kopā ar sevi. No Malagas līdz Granadai ir aptuveni 2 stundu brauciens. Sagaidām Malagas lidostā Baibu un dodamies ceļā. Granada ir jau daudz lielāka pilsēta, kā baltie Andalūzijas ciematiņi. Pirmais un pats galvenais apskates objekts Granadā ir Alhambra pils komplekss (ieejas biļete cenas ir 18,50 eiro). Biļeti pērciet laicīgi, kā arī pievērsiet uzmanību laikam, jo cilvēki tiek ielaisti pilī konkrētos laika intervālos, lai kontrolētu apmeklētāju plūsmu. Tāpat ir jābūt līdzi personu apliecinošiem dokumentiem, kuru datus norādījāt, kad iegādājāties biļeti, jo pie ieejas tas tiek prasīts un pārbaudīts. Pils un neskaitāmie dārzi bija ļoti skaists piedzīvojums, vēl jo vairāk, atmiņās paliekoši, Baibas kameras iemūžināti. Pils apmeklējums ar stāvēšanu garajās rindās mums aizņēma 2-3 stundas. Pie stāvlaukuma, kurā novietojām auto, atradās apelsīnu lauks, kurā tapa pasakaini skaistas bildes. Februāris gluži nav apelsīnu sezonas mēnesis un tie garšoja pēc skāba greipfrūta.




Pēc pils apmeklējuma devāmies uz Granadas centru, lai uzmeklētu vietu, kur ieturēt vēlās pusdienas, jo bijām ļoti izsalkušas. Restorāns vecpilsētas sirdī ar skatu uz katedrāles jumtu, lielisku vīnu, smiekliem, sarunām un ,iespējams, gardākajiem augļu salātiem, kas jebkad ēsti. Protams, kūkas šo ceļojumu padarīja vēl īpašāku, bet tās gan nebija tik labas kā izskatījās. Par vīnu, lielu salātu šķīvi un kūku kopā samaksāju 25 eiro, toties februārī sildīties saulītē āra terasē bija ekskluzīva privilēģija. Ieliņās bija jaušams Valentīna dienas noskaņojums. Tās izrotātas lielām sirdīm, jo jau nākamajā dienā spāņi ielīksmos mīlestības svētkus. Tāpat ir jūtama arābu ietekme un neskaitāmie tirdziņi arābu stilā, jo Grandā dzīvo daudz iebraucēju no Dienvidamerikas un Āfrikas. Vietējo spāņu ir daudz mazāk. Straujiem soļiem tuvojās vakars, tāpēc neko daudz vairs nepaspējām, kā vien iziet nedaudz pa pilsētu, pabaudīt promenādi gar pilsētas kanālu un doties uz kulminācijas apskates vietu.


Kāpēc kulminācijas? Jo skats, ko piedzīvojām, lika manai sirsniņai sažņaugties un kārtējo reizi izjust milzīgu pateicību, ka man ir iespēja to visu piedzīvot. Viena no skaistākajā vietām ir Mirador of San Nicolas terase, no kuras paveras brīnišķīgs skats un sniegotajām Sierra Nevada kalnu virsotnēm. Saulrietu pavada dzīvā mūzika un cilvēki, sēžot uz mūra sienas, bauda Granadas skaistuma pielieto vakaru. Atpakaļceļā uz Malagu vēl piestājām nelielā pilsētiņā Fuengirolā, kurā nolēmām ieturēt vakariņas. Ļoti skaists un grezns restorāns "Restaurante La Caracola", es pat nebiju nekam tādam gatava. Šis bija veģetārās paeljas laiks. Fantastiska garšas pieredze un gardākā veģetārā paelja, kas baudīta līdz šim. Dalījām lielo porciju uz 3 cilvēkiem un kopā samaksāju 11 eiro + tēja un maizīte.






PATEICĪBU SADAĻA


Auto noma: @ecorentmalaga

Rēzijas tūres Malagā: @manamalaga

Mana lieliskā: @baibadab

Mana ceļojuma feja: @marika.gudermane

Marika organizē ceļojumu tūres: @celoarmariku


Visbeidzot visas skaistās bildes, kas tapušas ceļojuma laikā, pateicoties profesionālajai fotogrāfei: @baibasbildes


Madaras bildes (noteikti atšķirsiet): iPhone 14 Pro





Recent Posts

See All

1 Comment


Nespēju sagaidīt Marokas ceļojumu. ❤️

Like
bottom of page