top of page

UNGĀRIJA- BUDAPEŠTA

Updated: Oct 30, 2022


Šoreiz mans ceļojuma stāsts būs par "vētraino" pieredzi Booking.com apartamentu izvēlē, kas reālajā dzīvē nemaz neeksistē.


Kopā ar draudzenēm nolēmām, ka Lieldienas būs īstais laiks ceļojumam uz Budapeštu. Bet, ierodoties konstatējām, ka esam palikušas bez naktsmājām, bet ar retorisku jautājumu: "Kur nakšņosim?" Tad turpinājumā mūsu ceļojuma stāsts un vētrainie piedzīvojumi, diemžēl, šoreiz ne "olu kaujās", bet saskaroties ar reālām situācijām, ko daudzi ceļotāji arī pirms mums ir piedzīvojuši. Lieldienu brīvdienās nolēmām doties uz Ungārijas pērli Donavas upes krastos - Budapeštu, lai baudītu pilsētu, kurā satiekas kalni ar līdzenumiem, kurā vīna un bagātīgo ēdienu buķete pilsētas apmeklētājus vilināt vilina, kurā valsts lepnums ir termālie baseini. No Rīgas izlidojām rīta pusē un pusdienlaikā bijām jau Budapeštā. Savlaicīgi Booking.com rezervējām elegantu un mājīgu dzīvokli netālu no slavenā apskates objekta "Fisherman's Bastion". Pirms apartamentu rezervācijas rūpīgi izlasījām arī ceļotāju atsauksmes. Naktsmītnes vērtējums bija labs, pietiekami daudz pozitīvas atsauksmes no dažādu valstu ceļotājiem, kas veidoja uzticēšanos labu naktsmāju izvēlē. Var rezervēt! Rezervāciju veica draudzene caur savu Booking kontu un īsi pirms ceļojuma ar apartamentu saimnieci bija īsa sarakste krievu valodā: "Iedod man savu telefona numuru" (bez sasveicināšanās frāzes). Netika atsūtīta papildus informācija par check-in, jo parasti saimnieki to uzraksta uzreiz pēc apartamentu rezervācijas vai dažas dienas pirms ierašanās. Šoreiz nekā, tikai telefona numuru pajautāja.

Nu labi, no lidostas uzreiz ar taksi braucām uz norādīto adresi. Atbraucām, vairākkārt pārbaudījām vai adrese ir precīza. Beidzot esam klāt un stāvam pie durvīm ar kodu, kurš nebija zināms, tāpēc zvanījām uz Booking.com norādīto saimnieces telefona numuru. Klausuli pacēla, bet sarunas turpinājums bija negaidīts. Saimniece uzstājīgā un aizkaitinātā tonī skaidroja, lai vairs nezvanām, jo viņai nepieder neviens dzīvoklis! Viņa nav saistīta ar ceļošanas nozari un lai liekam viņu mierā! Līdz klausule tika nomesta.....Neizpratnē zvanījām vēlreiz, bet uz zvaniem neviens neatbildēja. Klusuma brīdis, apjukums, neizpratne. Visas trīs saskatījāmies, ievilkām elpu un sapratām, ka esam "apčakarētas" un "uz ielas". Mēģinājām Booking.com atrast šo dzīvokli pie rezervācijām, bet nekā - izdzēsts. Jautājumu bija vairāk kā atbilžu un arguments - tas taču ir visiem tik labi zināmais un uzticamais "bookings", kurš pārbauda katru lietotāju, arī atsauksmes bija labas. Tik daudz rezervācijas esam veikušas iepriekš un vienmēr viss bija labi. Tomēr faktu, ka esam palikušas bez naktsmājām Budapeštā un Lieldienās izmainīt vairs nevarējām. Labā ziņa bija tā, ka par apartamentiem nebija jāveic priekšapmaksa un finansiālo zaudējumu nebija.

Šad tad pirms ceļojumiem esmu prātojusi, vai vispār ir iespējams aizbraukt uz apartamentiem, kas neeksistē, jo šādus gadījumus biju dzirdējusi, bet cerēju, ka man noteikti šāda situācija NEKAD nebūs, jo vienmēr rūpīgi pārbaudīju, izvērtēju, lasīju atsauksmes. Lai nepaliktu uz ielas, meklējām apartamentu piedāvājumus Booking un Airbnb. Lieldienu brīvdienas, tāpēc izredzes atrast kaut ko par ekonomisku cenu centrā ir gandrīz neiespējami. Viss aizņemts, brīvajiem variantiem cenas ir kosmiskas un izdodas sameklēt apartamentus netālu no lidostas un patālu no centra. Mūsu acu priekšā rezervācijas notika zibenīgi, tādēļ nekavējāmies un ķērām ciet to, kas vēl bija palicis un veiksmīgi norezervējām apartamentus pie lidostas.

Kamēr draudzenes veica rezervāciju, devos aprunāties ar kaimiņieni, kura aktīvi rosījās mājas 2.stāvā, lai ievāktu informāciju par mistisko dzīvokli. Ļoti sirsnīga un pretimnākoša ungāru sieviete. Viņai gan nebija ne jausmas par šādu situāciju mājā, bet uzreiz piedāvāja piezvanīt sievietei, kurai it kā pieder dzīvoklis, ko booking rezervējām, lai aprunātos ungāru valodā. Ja nu komunikācija tomēr izvēršās citāda. Sieviete atbildēja uz zvanu uzreiz, bet paskaidroja, ka neko nezina par šādu dzīvokli. Viss bez izmaiņām, dzīvoklis neeksistē. Bet laipnā sieviete mums pastāstīja, ka viņas kaimiņam, iespējams, varētu būt brīvs dzīvoklis un seko zvans kaimiņam. Viņš apstiprināja, ka tieši šobrīd īstermiņā ir brīvs mazs dzīvoklītis, jo meitene, kura tajā dzīvo, ir devusies Lieldienu brīvdienās uz Latviju pie radiniekiem. Kas par sakritību! Solīja ierasties pēc 5 minūtēm un izrādīt dzīvokli. Tikmēr runājos ar ungāru sievieti un izrādās, ka Latvija viņai ir pazīstama, jo ir braukusi ciemos uz Saulkrastiem pie sava kursabiedra.

Drīz ieradās arī īpašnieks ar sievu. Iepazināmies ar zolīdu kungu, kurš pēc profesijas ir jurists. Izrādīja mums dzīvokli. Tā nu par ekonomisku cenu tikām pie divstāvu dzīvokļa ar nelielu virtuvīti Budapeštas centrā. Laipnais saimnieks uzsauca mums tradicionālo ungāru vīnu un norezervēja galdiņu lieliskā restorānā, kur baudīt ungāru virtuvi. Lieldienu rītā saimnieks parūpējās par saldu pārsteigumu Latvijas meitenēm un aizbraukšanas dienā par taksi, veiksmīgai nokļūšanai līdz lidostai. Lūk, tādu iespēju mums "piespēlēja" nejauša saruna ar laipnu ungāru sievieti. Bet ko tad iesākt ar rezervēto naktsmītni pie lidostas?

Nolēmām zvanīt uz naktsmītni un atcelt rezervāciju, jo booking to vairs nevarēja izdarīt. Mums atbildēja, ka tik īsu laiku pirms ierašanās nevar veikt bezmaksas atcelšanu, kas ir saprotams, jo tādi ir nosacījumi praktiski visur. Tad nu nākamā saruna atrisināja situāciju par veikto rezervāciju. Laipni aprunājoties ar viesnīcas administratori un izskaidrojot radušos situāciju, rezervācija tomēr tika atcelta bez papildus maksas. Arī šajā situācija veiksme uzsmaidīja mums vēlreiz un varējām baudīt brīvdienas skaistajā Budapeštā.


 

Dzīvokļa saimnieka ieteikums - Kā pārsteigt sievu vai draudzeni?

Noskaidro, kad tava otrā pusīte varētu un vēlētos doties atvaļinājumā. Nostādi fakta priekšā, lai krāmē koferi, jo mēs brauksim uz lidostu. Uz jautājumu "Kur mēs lidosim un ko darīsim?" vari nemaz neatbildēt, jo vai nav vienalga, ir taču atvaļinājums un randiņš divatā. Lai bauda un ne par ko nesatruacās, jo par visu pārējo parūpēsies vīrs! Ar šo "tips and tricks" dzīvokļa saimnieks iepriecina savu sievu REGULĀRI. Vai nav laimīga sieva? Un ja jau sieva ir laimīga, tad visa ģimene arī.





Izdzīvo mirkli kā savu pirmo un pēdējo dienu, jo tu nekad nezini vai šis mirklis vēl atkārtosies!


Turpinājumā padalīšos ar apskates objektiem Budapeštā un vienmēr aktuālu jautājumu "Kur paēst?"

Ja vēlaties redzēt mūsu Budapeštas ceļojuma aizkulises, tad dodies uz manu Instagram profilu: madara.nogda un "highlights" stāstu sadaļā visu esmu saglabājusi - lokācijas, ieteikumi, cenas.

Daži no apskates objektiem un ieteikumi, ko darīt, redzēt, piedzīvot Budapeštā: - Museum of sweets and selfies (ieejas maksa ir 18 eiro, bet otro reizi noteikti vairs neietu) - Zvejnieka bastions (Fishermans Bastion) - Panorāmas rats ( 10 eiro) - Parlaments - Naktī izbraukt pa Donavu ar kuģīti. Mums 2 stundu brauciens pie grezniem galdiņiem restorānā, dzīvā ungāru mūzika un iekļauts welcome drink+ nacionālais vīns izmaksāja 18 eiro. Ir iespēja arī pasūtīt vakariņas. - Muzikālās strūklakas - Margaret island. - Buda Castle. Iesaku augšā apmeklēt arī Mākslas galeriju (ieejas maksa 10 eiro). Augšā un lejā var doties ar funikulieri. - Termālie baseini: Szechenyi baths. Vienam cilvēkam izmaksā ap 18 eiro. Noteikti iesaku apmeklēt, jo tā ir Budapeštas "odziņa." - Var doties uz vēl vienu skaistu pilsētiņu blakus Budapeštai: Szentendre. Uz priekšu braukt ar kuģīti un atpakaļ ar vilcienu. Apmeklēt tur Marcipāna muzeju. - Ir vēl arī āra akvapanks Aqua Rena. Lidzi var paņemt savu piknika grozu. - Labas atsauksmes bija arī par zoodārzu, bet mēs to neapmeklējām. - Ja tomēr brauksiet garākās brīvdienās, tad iesaku doties uz Balatona ezeru. Tas ir mirdzoši zaļgans ezers, kur vienā pusē ir kalni un bijušie vulkāni. Daudzi brauc apkārt ezeram ar velosipēdu vai mašīnu (ap 250 km). Pa ceļam ir pilis, mazas pilsētiņas, vīna darītavas un vienkārši labas vietas peldēšanai, burāšanai un ūdens velosipēdiem.
 


Viens no populārākajiem jautājumiem, plānojot ceļojumus: KUR GARŠĪGI PAĒST?


Esmu apkopujusi labākās vietas gan no savas pieredzes, gan citu ceļotāju ieteikumiem. Es zinu, ka tev noteikti noderēs un ceļojumā galvu lieki nebūs jālauza, bet varēsi doties vai rezervēt galdiņu sev vēlamajā vietā. Uzreiz brīdinu, ka Budapeštā ir grūti nošaut greizi ar kafejnīcām/restorāniem/bāriem, jo ēdiens ir gards, vietas mājīgas un cenas draudzīgas.🤍



Brokastu vietas: Twentysix, Mazel tov, A table un Cirkusz cafe.

Bārs (vieta, kur patusēt un iedzert kokteiļus)- Szimpla kert. Ja sagribās arī kaut ko uzkost, tad blakus ir street food Karavan.

Ungāru tradicionālā virtuve: Paprika Vendégló, Strudel House Budapest, Elsó Pesti. Rétesház; Drum Café Budapest (super cenas); Szamos Marcipán Cukrászda; Párisi Passage; Café & Brasserie; Muvész Coffee House (Artist Café); Café Gerbeaud

Belvárosi Disznótoros - Király utca; VakVarjú Restaurant; For Sale Pub; Pizzica; Hungarikum Bisztró.


Zoo Cafe (ja gribās vēl dzīvnieciņus pamīļot un paturēt rokās)



PS- ugāru virtuve ir patiesi ļoti iecienīta daudziem. Lielas porcijas un kārtīgs mājas ēdiens.





Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page